Pust med magen folkens!

Verden, eller Europa har gått av hengslan.  Æ e ikke sikker på om man skal le eller gråte.  Ka fan skjedde med oss?  Katti ble vi innfiksert av et virus verre enn Corona?  Det mest skadelige av dem alle.  Egoisme!

Vi kommer ikke til å overleve det hær med å ha skapan full av dasspair eller joikaboller.  Vi kommer gjennom det med sunn fornuft!  Følg råd som helsemyndigheter gir.  Ikke ka fb sir.  For helvete!

Æ så nettopp en video der folk ble puffa i alle retninger mens dem reiv til sæ dasspapir.  Ei rein ræv e det viktigste?  Nei æ fatte det ikke.  Æ gjør ikke det.

Æ føle mæ rimelig trygg hær i paradisbukta.  Nu e æ nu mest hjemme uansett, så det blir ikke de store forandringer for mæ.  Okay æ klemme ikke folk lengere.  Utenom gubben og sønnen i huset.   Det må nu være inafor.  Æ håpe corona hysteriet går over fortere enn forventa. At den normale hverdagen kommer og at ikke for mange blir å slite med helsa eller økonomisk på grunn av det hær.

Litt bekymra for at Alta oppholdet mitt går skeis.  Har ikke bestilt flybillett ennå, men avventer å ser.  Et opphold på institusjon sammen med mange mennesker er ikke det smarteste man gjør nu.  Men blir det utsatt, så blir det sånn.  Det e ingenting æ kan gjøre med det.

Æ skal puste med magen og forsøke ikke bli så redd på grunn av viruset som florerer i verden. Redsel /angst / stress kan svekke immunsystemet, som igjen gjør det mer sannsynlig å bli mottakelig for sykdom! Så klarafansåklok rådet til alle blir “Pust med magen, og slapp av”!
Vi kommer oss nok gjennom det hær også. E vi riktig heldig kan vi le av det hele om nån uker!

Ellers så går æ hær å trør med smerter for andre uke.  Et stygt fall etter skitur forrige helg har gitt mæ nån brista ribbein.  Nu har æ ikke vært hos lege, så helt sikker e æ ikke.  At dem e brista.  Men æ har hatt både brista og knekte ribbein før, og æ kjenne igjen smertan.  Prøve å holde mæ i ro, sånn at dem skal heales til påska kommer.

Fredag og stormfullt ute.  David ble vekt opp av sønnen i natt, som sa det snødde inne på rommet.  Vinduet hadde ei lita glipp oppe, så det va snøstorm inne på rommet.  Vi fikk oss en god latter!  I morres når æ våkna trodde æ Dizel (doggen) hadde pissa inne, for det va vått på gulvet.  Men det va bare snøen som hadde blåst inn gjennom ventilen!  Enda en god latter.

Finnes ikke nå bedre enn å starte dagen med det 🙂

 

Riktig god helg alle sammen!

Klem fra Paradisbukta 🙂

 

Skamfull

Æ skjemmes.  Over vesten.  Over hysteriet media og myndigheter e med på å skape på grunn av et jævla virus.  Seriøst.  ca 90 000 e smitta på verdensbasis.  127 e død av det.  Tragisk ja.  Selvfølgelig e det trist.  Og forferdelig for de som e ramma av det.  I Norge har vi 19 tilfella av det.

Vi kan føle utviklinga minutt for minutt. Samtlige medier mater oss med informasjon.  Kor skummelt det e.  Kor mange som kan bli smitta.

Vanlig influensa tar livet av ca 900 mennesker hvert år i Norge.  Vanlig influensa gjorde 42.9 millioner mennesker syke i 2018/2019.  647 000 ble så syk at dem måtte på sykehus, og 61200 døde.  Av vanlig influensa.

Virus kan være dødelig for oss dødelige.  Særlig hvis vi e i risiko gruppa.  Eldre, folk med nedsatt almenntilstand på grunn av annen sykdom etc.

Det e flott at vi prøve å begrense skadeomfanget.  Antall smittede.  Flott!  La oss alle gjøre det vi kan for at ikke viruset får spre sæ uhemma.  Æ e med på det.  Det e fornuftig.

Men e det ikke viktigere ting som skjer ute i verden som vi trenge å vite om?   Eller e det ikke så nøye for det angår ikke oss i like stor grad.  i 2018 hadde vi 25.4 millioner flykninger i verden.  Tar vi med dem som var fordrevet internt i eget land, også i 2018 e det samla antallet 68.5 millioner!

Det e fan mæ krise.  Da snakke vi antall.  Og vi snakke mennesker med en reell krise.  Ikke en mulig krise.  Men en reell krise!  Vi snakke om mennesker som leve i frykt for sitt liv.  For sitt barns liv.  Som leve med en konstant redsel for livet sitt.  Og livet til dem som dem elske.

Har du noen gang vært redd.  Skikkelig redd.  Så redd at du har tenkt ” nu dør æ”.  Hvis svaret e ja, tenkt dæ da å leve med den følelsen hele tida.  Hver dag.  I uker.  Måneder. År.

Vi lukka øyan.  Tenke uff kor trist og fælt, og går tilbake til å lage kjøttkaker til ungan kommer hjem fra skolen.  Det e så langt borte.  Angår ikke mæ.  Æ kan jo ikke redde verden.  Norge kan ikke ta imot alle.  Vi må tenke på oss sjøl først.

Andre verdenskrig.  Føles lenge sia gjør det ikke?  Det e ikke så forbanna lenge sia.  Lærte vi nå av det?  Kem hjalp oss?  Hjalp vi hverandre?  Brydde vi oss?

La oss bli litt Fransk.  La sinnet mot urettferdighet gløde i oss.  La oss for helvete gjøre nå!!  Verden har en global krise.  Det e ikke coronaviruset.  Det e krig og land uten demokrati som føre mennesker ut på flukt.  La oss hjelpe!  La oss gå ut i gatan å protestere.  Om at hjelpa må komme nu!  Det e nok.  Det holde.  Vi kan ikke fortsette å stikke hodet i sanda og håpe at det går over.  Vi må engasjere oss!

La oss heve røsten.  Så politikere får den halvfeite ræva opp av kontorstolen å gjør det det e ansatt for.  Løs problemer!  Fix det!  Slutt å sende telt til Moria.  Det e fan ikke telt dem trenge.

Æ e så forbanna.  Så eitranes forbanna.  Det holde nu!  Nu må fan mæ Vesten våkne opp.

Til journalistan. Til medier.  Omskoler dokker.  Eller ta ei vidreutdanning.  Gå litt inn i dokker sjøl.  Ka fan holde dokker på med.  E det antall klikk på sida dokkers som e det viktigste?  Sånn at pengan rulle inn på salg av reklameplass?  Eller mene dokker at dokker gjør en amazing god jobb?  Ka hendte med å være litt kritisk.  Til det dokker poste.  Ka hendte med nyhetene.  Ka e viktigst?

Æ skjemmes.  Å det skulle fan mæ dokker å gjøre!