Linselusa

I forrige uke når æ våkna å så mæ sjøl i speilet måtte æ flire med mæ sjøl.  Æ skjønte fort at det måtte mer enn et mirakel til for å få sletta ut havresekkan under øyan, og rynkan i et slitent ansikt.  I på vente av at miraklet skulle skje, hoppa æ i dusjen og marinerte mæ i selvbruningskrem etterpå.  Man e da ikke rådløs?!

Mens min trøtte hjerne og min slitne kropp innhalerte flere kaffekoppa ringte telefonen.  “Hei det e ifra Ifinnmark.  Æ lure på om æ kan komme opp å ta en prat med dæ”.  Å kjære Gud tenkte æ.  Ikke den rette dagen å prøve å være inteligent å føre en samtale med en journalist, eller være fotogen for den saks skyld.  Men æ e jo godt oppdratt så æ sa nu ja.

Heldigvis fikk æ mæ en formiddagslur før ho kom.  Fortsatt trøtt, men ikke verre enn at æ klarte å formidle nån svar på det ho spurte om.  Ho ville ha en oppfølgings artikkel etter at dem interjuvet mæ i fjor.  Jornalisten fra Finnmark Dagblad hadde tatt kontakt med IFinnmark etter at han interjuvet mæ da æ va i Hammerfest, og sa dem måtte ta en prat med mæ.

Fordi æ har en spennende historie.  Well så jævla spennanes e den nu ikke.  Interesant for spesielt intereserte kanskje.  Mulig den kan gi litt håp til de som måtte være i samme situasjon som æ befinne mæ i.  Eller va i.

Nu va nu avtalen at ho skulle sende den til mæ først, sånn æ kunne lese gjennom den før den ble publisert.  Det ble ikke riktig sånn, for æ fikk den etter at den va publisert.  Shit happens, den va jo helt grei den.  Litt feil informasjon, og kanskje litt for positiv fremlagt.

For det e jo ikke sånn at man hoppe ut av ei sykeseng fordi man har et godt humør.  Det ligge knallhardt arbeid og jævla mange tima bak min vei tilbake til livet.  Selvsagt hjelpe det å være positiv.  Alt blir lettere hvis man kan smile litt.  Men det aleina får ikke stabla nån tilbake på beinan etter at man har vært veldig syk.

Det e ikke artig å være syk eller ha skada som sette begrensinger i livet.  Ikke i det hele tatt.  Det e mye frustrasjon.  Opp og nedturer.  Gråt og latter.  Sorg og håp.  Sinne og glede.  Optimist den ene dagen, pessimist den andre.

Men en sterk ståpåvilje, og evnen til å se positivt på ting hjelpe.  Ikke tvil om det:)

Lime inn selve artikkelen så kan dem som ikke har fått lest den få sjansen til det.

 Sløvi Monsen fra Kirkenes fikk som 44-åring hjerneblødning. Overlevelsesstatistikk er lav, men med hjelp av sitt gode humør og positive syn på livet kjempet hun seg ut av sykehussengen og tilbake til hverdagen.

– Hvordan har du det nå?

– Jeg har det bra, og med det mener jeg at det kunne vært så mye verre. Jeg har ting jeg sliter med, og jeg har jo en skadet harddisk, noe som også påvirker kroppen min.

15. september 2018 skrev Finnmarken om Sølvi Monsen. 48-åringen som tidligere slet med depresjon og var bipolar, før hun fikk til slutt fikk hjerneblødning. Den gangen var planen å skrive bok om alt hun har opplevd i løpet av livet, og startet raskt etter hun våknet fra koma å skrive på sin egen blogg.

For Sølvi finner terapi i å skrive, og å kunne «rydde hodet» når hun formidler ordene på sin egen blogg.

– Etter hjerneblødningen var det mye som gikk i surr. Jeg må le når jeg leser tilbake på gamle facebook-statuser som jeg skrev i den perioden. Det jeg trodde var rene settinger var absolutt ikke det, ler hun.

Godt humør

For selv om hun har gått gjennom mye, er humøret ikke endret på etter hun fikk hjerneslag. For henne er det viktig med et positivt tankesett og det å kunne le av ting.

– Det hjelper ingen om jeg blir trist og lei meg for at livet mitt tok en slik vending. Takk og lov er jeg født positiv. Jeg har dager der jeg er lei meg, sorgtung og frustrert også tillater jeg med å være det, så går jeg videre fra det.

For historien hennes er dramatisk. Da hun fikk hjerneslaget var det få som trodde hun ville overleve, og om hun gjorde det, ville hun bo på institusjon resten av livet.

– Jeg var veldig syk og hadde en fot i grava og skulle egentlig vært død. Ingen hadde trodd for fire år siden at det skulle gå så bra som det har gjort. De fleste tenkte at jeg ble institusjonsbeboer, sier hun.

Nå bor hun i Jarfjord i Sør-Varanger med sin forlovede og hund. Datteren hennes er voksen, og nå planlegger hun og samboeren sin, David, å gifte seg.

– Vi fikk beskjed fra presten at han kunne komme hit til Jarfjord å vie oss. Det var en stor lettelse. Jeg måtte spørre han om jeg kunne gifte meg i kosebuksa, og han svarte at jeg kunne ha på akkurat det jeg ville, så lenge jeg ikke var naken, ler hun.

Jobber frivillig

Sølvi forteller videre at hun ikke er i arbeid, og har forsonet seg med det. Nå ønsker hun å bruke tiden på frivillig arbeid og reiser gjerne rundt i Finnmark for å fortelle om sin historie til sykepleiere, studenter og andre som har gått gjennom noe av det samme som hun har, gjennom organisasjonen Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

– Jeg har jobbet i helsevesenet helt siden jeg var 18. år. Likevel er det mye jeg ikke visste da dette skjedde med meg. Jeg tror det er lettere for studenter å høre historier fra noen som har opplevd det, istedenfor at de må lese om det i en bok, forklarer hun og legger til:

– Jeg tror også at om du hører en historie fra noen som har opplevd noe, husker man det bedre enn det lærebøkene kan fortelle.

Sølvi vil aldri bli 100 prosent frisk. Hun er mye sliten, og må sove mye. Dessuten er ikke hukommelsen helt som den var tidligere. Hun sier likevel at det er en liten pris å betale når hun er såpass frisk som hun er i dag etter det alvorlige hjerneslaget.

– Det er ikke alle som er så heldig som meg, etter en slik skade.

Bokdrømmen

Drømmen om boka er slik den var i september 2018, fortsatt en drøm. Hun forklarer at hun ikke har energi ennå til å skrive den, men at det er på lista over de neste målene sine i livet.

– Jeg mister konsentrasjonen raskt, men skrivingen har blitt bedre etter de første facebook-statusene. Så vi får se, drømmen er der!

Hun vil også benytte anledningen til å si til de som har det vanskelig etter en slik opplevelse, at det er viktig og ikke gi opp.

– Er det noen der ute som går gjennom noe av det jeg har gått gjennom, så husk og pust med magen. Ting tar tid, men se framover, sier hun og legger til:

– Og at LHL trenger flere støttespillere, så meld deg inn!

Men nok om det.  Nu må æ finne frem finstasen.  Vi skal på julebord i Tromsø i helga!  Glede mæ til en fest, og ikke minst kose mæ på hotell med elsklingen et par daga.  Æ har ikke aning om ka æ skal ha på kroppen.  Æ har ikke en julekjole æ kan bruke.  Av den enkle grunn at vi feire jul i pysjams.  Va innom en butikk i byen for å finne mæ en, men oppdraget va ikke vellykket.  Eller æ fant en kjole.  Med masse glitter.  Fin va den å.  Eller helt grei.  Men å betale 900 kr for en kjole æ kommer til å bruke en gang..well det gjør æ bare ikke.  Verden trenge at vi får ned forbruket våres!  Så æ skal raide skapet mitt.  Nå brukanes har æ helt sikkert.

Hvis dokker syns at bloggan mine ikke kommer så hyppig lengere, så e det fordi æ har pc problemer.  Touch padden min virke ikke, så æ slit med å skrive. Fordi det blir tungvindt.. Planen e å få det fiksa.  Æ må bare huske å ta pc med mæ neste gang æ skal til byen!

Take care!  Klem fra Paradisbukta 🙂

Så va det den hukommelsen..

I disse dager e det mange uføretrygdede som har fått brev fra Nav.  Including mæ.  I brevet stod det at dem har regnet ut at æ har fått for mye i uføretrygd i fjor.  Den nette sum av 56 tusen.  Æ prøvde å lese brevet flere ganga.  Prøvde å forstå ka som stod der.  Æ slit når det e mye tørr informasjon og tall.  Hjernen min klare ikke å sortere.  Æ forstår brudd stykker av alt som står der.

Fortvilt forsøke æ å kontakte Nav.  Leite kor æ kan ringe.  Kem kan forklare mæ det hær?  Æ e såpass opp i åran at æ huske når vi hadde Trygdekontor.  Den tida man kunne dra ned til byen, be om hjelp, når man fikk forklart ting face to face.  Et langt bedre system enn det vi har i dag med Nav.

Æ e jo ikke idiot.  Æ e ikke retarded, men æ slite å finne frem når det e for mye informasjon.  Hjernen min klare ikke å sortere.  Ka e viktig informasjon.  Sammenhengen.  Etter langt og lenge fikk æ sendt et brev til dem via Min side.  Æ ber dem om å forklare korsen det e mulig at æ har fått for mye i stønad fra dem.  Æ e 100% uføre.  Har ikke tjent ei krone de siste 4 år.  Det e dem som har regna ut ka æ skal ha i uføre trygd.  Så korsen i svarte f e det mulig at æ har fått for mye?

Æ prøve å tenke tilbake.  Katti fikk æ innvilga uføre trygd?  Va det ikke i fjor i November?  Ligninga mi i fjor.  Fikk æ nån til å se på den?  Nei, æ hadde det i planan mine, men glemte av det.  Sjekka bare om æ ble skyldig eller fikk nå tilbake.

Va det i fjor æ fikk uføre forsikringa mi utbetalt?  Æ kan på død å liv ikke huske.  Vil det i så tilfelle stå i ligninga mi?  E det derfor dem mene æ har “tjent” for mye?

Det burde være enkelt å finne ut av det hær tenke du kanskje.  Nei det e ikke det.  For det nytte ikke for mæ å dra til byen å snakke med Nav lokalt.  Det har æ prøvd på før. Måtte ha hjelp til å fylle ut nå skjemaer.  Det va ikke mye hjelp i det hele tatt.  Hvert spørsmål æ hadde ble svart med ” det e æ ikke sikkert på”  Fordi det e ikke Nav lokalt som behandler og besvarer saker.

Nav får mye pepper.  Det e ikke rart i det hele tatt spør du mæ.  For et mer innvikla og tungrodd system skal man fan leite lenge etter.  Nu e det ikke dem som jobbe i Nav som e problemet.  Det e systemet!

Æ har vært dausliten i de siste dagan.  Full av bekymringer på grunn av det hær.  Hvis det ende opp med at æ må betale tilbake så mye, vet æ ikke helt korsen det skal løses.  4666 kr mindre hver mnd i et år vil svi.  I ei ellers lunken pengbok.

Han David spurte mæ i går koffer æ va så aggresiv.  Lett antennelig.  Frustrert.  Fordi æ prøve å finne ut av det hær.  Fordi æ e bekymra.  Fordi hodet mitt ikke henge med.  Forstår ikke.  Klare ikke å sortere.  Klare ikke å få startknappen i gang.

Æ lure på om æ kan be Nav om å sende mæ et forenkla brev neste gang dem har behov for å informere mæ om nå som e viktig.  Ikke tre sider med skvada før dem kommer frem til poenget.  Æ drit en lang dag i ihht paragraf ditten og datten.  Si det enkelt!  Forklar mæ det enkelt!

Æ skal gjøre et nytt forsøk i dag.  Prøve å ringe dem.  Først må æ bare gjennom ørten minutter med ” ønsker du å snakke med ….trykk 456…  Æ skal nok klare det, æ må bare kvinne mæ opp først.  Æ må få det hær i orden så hodet mitt kan få slappa av.

Det e frustrerende å ha et hode som halte.  Æ prøve å si til mæ sjøl at æ ikke må bli frustrert, men æ blir det.  Ikke bare litt.  Å det tappe mæ.  Det suge ut det lille æ har av energi.  Nei det e bare en ting å gjøre.  Finne ut av det hær.  Så kanskje æ heller kan ta Dizel med på en spasertur.  Han trenge det.  Æ trenge det.  Virkelig.

Poof det va godt å få tømt ut litt frustrasjon!  Ha en fin fin dag der ute!

Over og ut fra Paradisbukta 🙂

 

 

Å så kom tåran!

Søndag reiste æ til Hammerfest for å holde foredraget mitt om korsen livet kan bli når man har vært alvorlig syk.  Det va LHL i Hammerfest som hadde inviterte mæ, og med mæ på reisa hadde æ lederen i Finnmark LHL, som forøvrig e min gamle sjef som æ kjenne godt. Selve reisen gikk smertefritt, energien va grei.

Vell fremme i Hammerfest, etter innsjekk på hotellet gikk vi ut for å spise litt.  Vi havna på en meget brun og koselig pub.  Fikk i oss pizza og en drink.  Etter drink nummer to kjente æ at æ va salongberuset, og egentlig klar for senga.  Vi rusla tilbake til hotellet, begge overbevist om at klokka va rundt 22.

Vi fikk oss en god latter når vi sjekka klokka og den ikke va mer enn 20.  Ikke at det gjorde nå, æ fikk en god natt søvn og følte mæ utvilt når æ stod opp på Mandagen.

Foredraget gikk godt, og det va et bra oppmøte.  Flyet tilbake til Kirkenes gikk ikke før seint på kvelden, så rommet va leid ut dagen.  Æ sov et par tima etter at æ va ferdig med foredraget.  Det koste masse å konsentrere sæ og i tillegg ha masse folk rundt, så ja æ va sliten.  Etter middag hadde æ enda en til hvil.

Når vi starta på turen hjemover va æ egentlig overrasket over at æ ikke va mer sliten.  Jøss det hær gikk jo over all forventning va tanker æ hadde.  Det ble en lang flytur i et stappfullt fly.  Kaldt ute, og kaldt i flyet.  Æ frøys mer og mer.

Når vi omsider landa i Kirkenes va æ kald inntil beinet.  Bilen min va en isklump etter å ha stått et døgn ute i minus 25, men den starta.  Etter å ha kjørt ti minutter å hørt ulyd, gikk det opp for mæ at det bare va tennene mins som klapra, det va ikke bilen som va i ferd med å kollapse.

Det va æ.  Når æ blir sliten så fungere ikke termostaten i kroppen min.  Den går helt bananas.  Det kjennes rett og slett ut som om æ har frostrier.

Hjemme va æ snar å krype under dyna.  Klistra inn til kroppen til gubben i håp om å få varmen i mæ.  Æ sovna omsider mens kroppen skalv av kulde.

Æ våkna med “influensa” atter en gang.  Ja det koste litt å være på farta.  Æ e jo godt kjent med det.  Vet også at det går over.  Ubehaget.  Smertan.

I går fikk æ et brev i posten.  Ikke et koselig brev det skjønte æ med engang.  Melin Collectors.  Inkassovarsel.  E det en ting æ e blitt nøye med så e det å betale regninger.  Dem blir betalt så fort dem havne i postkassa.  Nettopp fordi hukommelsen min e nedsatt, og fordi hundre kroner fort kan bli tusen.

For å gjøre en lang historie kort, så føle æ at æ har betalt en lege regning til dem hundre ganger den siste mnd.  I forrige uke ringte æ dem og spurte ka i alle daga som skjedde.  At æ hadde betalt og betalt.  Inn på nettbanken, finne kvitteringer, maile dem etc etc.

Da fikk æ vite at det va nå renter på 83 kroner som måtte betales inn.  Alt i orden æ gjorde det med det samme, og fikk lovnader om at alt va i orden.

Så fikk æ et nytt brev i går.  537,91.  Sliten, dårlig form og stressa ringte æ atter en gang.  Dem hadde ikke registrert de jævla 83 kronan.

” Æ vet dem e betalt” I hodet mitt begynte tvilen å komme.  “Det e bare å maile oss kvitteringen”  Bare.  Det e ingenting som e bare.  Mens æ diskutere med dem så kom tåran.  “Det e fan ikke mulig at det skal være så hær mye jobb med ei legeregning”  Som æ har betalt flere ganga, men imellom betalingene har det kommet renter.

Kjerringa i andre enden trudde sikkert æ va helt koko.  Nu har æ ikke problemer med å betale ei rening på fem hundre kroner.  Det ble bare mye stress rundt den regninga.  Det krevde en masse av mæ, og når æ i utgangspunktet hadde tomt batteri, så ble hjernen min overbelasta.

Æ logga inn i nettbanken og fant kvitteringa.  Æ hadde betalt 84 kr!  Ikke 83.  Så det e sikkert der feilen ligger.  Æ maila kvitteringen med beskjed om at dem må gi mæ tilbakemelding om at alt va i orden.  Æ vente nu fortsatt på den mailen.

Når æ hadde tørka snørr og tårer måtte æ flire med mæ sjøl.  Enn å bæse over ei regning.  Fjott hjerne.  Den kunne nu gjerne holdt sæ for god til det.  Men sånn e det.  Æ akseptere det.  Vinduet for ka æ klare å håndtere e ikke like stort som før.

Æ velge å ta det med et smil.  Å håpe at æ ga dårlig samvittighet til inkassobyrået!   457 kroner sku dem tjene på mæ.  Ikke fan!

Nu e det helg.  Formen har begynt å stige igjen.  Kanskje såpass at æ klare å ta Dizel ut på en tur!  Frisk vinterluft i fjeset e kanskje det som skal til for å bli helt på G igjen 🙂  Ha ei nydelig helg alle sammen.

Klem fra Paradisbukta 🙂