Korsen kan du vite?

Har du nån gang knekt et bein?  Da vet du korsen smerter som forbindes med det.  Så når du ser nån hinkende på krykker, så kjenne du det nesten.  Smertan dem har.

Har du nån gang vært deprimert?  Hvis svaret e ja, så kan du og sette dæ inn i korsen mennesker som sliter med depresjon har det.  De usynlige smertene på innsida.  Du vet kor tungt det e.  Kor svart det kan bli.

I forrige uka hadde æ en tung dag.  Igjen.  Det har vært mange tunge daga det siste halvår.  Daga der æ har kjent på håpløshet.  Frustrasjon.  Sorg.

Æ e lei.  Lei av å være energiløs.  Savn av å være i aktivitet.  Jobb.  Sosial.  Æ e så jævla lei av å være sliten.  Æ hate følelsen.  Kraftløsheten.  Lei av å pushe mæ sjøl for å klare små enkle ting.  Som å rydde hus.  Eller gå en tur.

I forrige uke kom elsklingen hjem etter å ha vært i byen en tur.  Han kasta et blikk på mæ å sa ” mama, du trenge en klem”  Funny enough så kalle vi hverandre mama og papa.  Som kosenavn.

Tåran spruta og æ sa “nei, æ trenge ikke en klem.  Æ trenge at alle som kjenne mæ, som står mæ nær skal forstå korsen æ har det”.

Korsen det e å leve med fatique.  Kor fette tungt det kan være.  Kor håløst det kan føles.  At det e ikke bare å “ta sæ sammen”.  Det e ikke “bare gå en tur” så klare du så mye mer.

Ikke deprimert, men utmatta

Akkurat da hadde æ løst å finne mæ en høy fjelltop å skrike det høyeste urskriket æ kunne ha pressa ut av lungan.  For å få ut litt frustrasjon.

David la arman rundt mæ.  Ga mæ en bamseklem og sa “nei mama, æ kan ikke vite korsen det e for dæ.  Korsen det føles.  Æ forstår ikke at du kan bli sliten av å støvsuge huset i 5 minutter.  Eller av å være med på en liten båttur.  Korsen kan æ det?  Æ har det ikke sånn”

Selv han som står mæ nærmest av alle.  Som ser mæ når æ ligg som et lik på sofaen totalt utmatta, kan ikke forstå det.  Fordi han ikke har kjent det på kroppen.  Han kan sette sæ inn i det.  Han ser jo det.  Når æ blir sliten.  Men korsen det føles.  Nei det kan man ikke.  Med mindre man har kjent på det sjøl.

Æ jobbe med et nytt foredrag for tida.  Æ skal ha et innlegg på et miniseminar som sykehuset skal ha i Oktober.  Om nettopp fatique.  Det e mange sykdommer som kan føre til fatique.  Det e mange som leve med det.  Æ har møtt veldig mange som lide av det.  Lide sir æ.  For det e en lidelse.  Det e smertefult.  Det forringe livskvaliteten.

Det alle sir når vi snakke om korsen det e, korsen det føles, e at det e så tungt.  Fordi folk flest forstår ikke.  Fordi det e en “usynlig” lidelse. Fordi hvile e forbundet med latskap.  Det e bare å ta sæ sammen.  Så ille kan det ikke være.

Hvis man tar det ut av perspektiv, så e æ enig.  Det finnes langt værre ting hær i livet.  Ungan i Moria har det lang værre enn æ.  Det finnes millioner av mennesker som har det mye værre.  Æ har et godt liv.  Æ har det trygt.  Æ e elska.  Forstå mæ rett.  Æ har utrolig mye i livet mitt som æ e takknemlig for.

Livet mitt e godt!  Men det e også tungt.  Fordi æ leve med fatique.

Forståelse.  Kunnskap.  Formidling.  Innsikt.  Aksept.

Det e håpet.  At æ skal klare å gi et innblikk i korsen det e.  Forklare nå som e så vanskelig å sette ord på.  Sånn at folk kan få en forståelse om korsen det e å leve med det.  Selv om dem aldri har kjent det på kroppen selv.

Den usyngelige rullestolen e overskrifta.  Den beskrive det godt synes æ. Livet med fatique. Etter æ har holdt foredraget, skal æ poste det på bloggen min.

Go helg!

Klem fra Paradisbukta