En erkjennelse

I dag når æ satt på kjøkkenet med morrakaffen, satt æ å tenkte på gårsdagen.  Nyhetsbildet va full av terroren i New Zealand.  Æ syntes selvfølgelig det va fælt, og tankan mine gikk til de som va berørt.  På FB va det merkelig stille.  Ingen, ikke en ensete status som omhandla det tragiske som va skjedd.  Å det fikk mæ til å undres.

Koffer va det så lite reaksjoner?  Ingen ” forandre profilbilde ditt med flagg for å vise sympati”  Ingen triste hjerter som viste sympati.  Æ gikk i mæ sjøl, og kjente på mine egne følelsa.  Når det va terrorangrep i Paris for eksempel, så gråt æ.  Det gjorde æ ikke i går.  Koffer føle æ ikke like stor sympati med de berørte i New Zealand?!

Det e ikke svart hvitt.  Det e ikke enten eller.  Med det e komplisert.  Det har ingenting med religion å gjøre.  Æ kunne ikke brydd mæ mindre om folk trur på Gud, Allah, Budda eller julenissen.  Det får være opp til hver enkelt menneske ka dem velge å tro på.  Det har ikke nå med hud farge å gjøre.  Fargen på huden gjør dæ ikke til et dårlig menneske, eller et godt.  Det e oppførselen din som e avgjørende!

Æ trur det e fordi æ kan ikke sammenligne mæ sjøl med muslimene som ble drept i går.  Eller det vet æ jo ikke.  Om dem e lik mæ.  Men det e det æ trur.

At mine verdier e annerledes enn demmes.  At måten dem leve på og holdninger e forskjellig fra mine.   Det hær e jo ikke nå æ vet egentlig.  Æ kjenne ingen av dem som ble ramma.  Alt det hær e nå æ går rundt og trur.  Æ har kjent mange muslimer opp gjennom livet mitt.  Æ har til og med vært gift med en.  Æ har kjent veldig religiøse muslimer, og muslimer som leve akkurat som mæ.  Som tar sæ et glass rødvin i helga, som går på pub, som jobbe, går på ski, drar på hytta og alt anna vi fylle livet våres med.

Æ blir faktisk rysta over mæ sjøl.  At æ e så forutinntatt.  At æ føle æ e annerledes enn de som ble ramma av terror.  E ikke vi alle menneska?  Med drømma, frykt, bekymringa og kjærlighet.  Kjenne vi ikke det samme når vi blir såra?  Når livet gir glede, eller sorg?

Vi menneska frykte det vi ikke kjenne til.  Media e med på å nøre opp under den frykten.  At det finnes så mange gale menneska der ute som vil oss til livs.  Som bare e snyltere.  Hver dag kan vi lese om det.  Og ka gjør det med oss??  Det skape avstand.  Enda mere frykt.

Den hær gangen va det ikke fanatiske muslimer som gjorde skade, det va en av “oss”.  En lyshudet.  En fanatiker på den andre siden.  En feig liten jævel som tok masse liv fordi han gikk rundt og va pesseredd.  Redd en gruppe mennesker som var i moskeen for bønn.  I moskeen va det også kvinner og barn. Barn!!  Ka har dem gjort for å fortjene hatet?!

Reagerte æ ikke mere fordi det skjedde i en moske?  Æ har aldri vært i en moske.  Æ har vært på konsert, så da det skjedde terror i Manchester 22 Mai i 2017, så tenkte æ på at det kunne vært mæ.  Som va på Ariana Grande konsert.  Det ble mer virkelig.  Redselen ble nærmere.

Det skremme mæ det hær.  Fanatikere på begge sider får kanskje blod på tann.  Høyreekstremisme og fantiske muslimer på hver sin side.  Som e så redd, at dem e villig til å skade og drepe for det dem tror på.

Verden har gått litt av hengslan.  Nettopp fikk æ inn melding på telefonen min at det e skyting på en trikk i Nederland, og flere andre steder i samme by.  Det e nærmere oss.  Å æ kjenne at æ blir redd.  Det kunne vært mæ.  På søndag når æ skal ta flytoget inn til Oslo.  Å det e nettopp det dem ønske terroristene.  At vi skal bli redd!  Fordi det finnes ikke nå verre en frykt ?  Frykten for ditt eget liv.

Ka kan æ gjøre?  Bidra med?  Æ tenke at det beste æ kan gjøre e å fortsette med å prøve å være et godt menneske.  Behandle alle med respekt, uavhengig av religion og hudfarge.  E du snill med mæ så e æ snill med dæ.  E ikke det en enkel leveregel?

Nei til fanatisme og ja til toleranse.  Toleranse for at vi menneska e forskjellig !  Samtidig som vi e helt lik.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg