Fra Unn til KKN

Etter 4 uker i koma, å æ va over det kritiske, ble æ overflytta fra intensiven til rehabilitering avdelinga på Unn.  De første ukan huske æ jo selvsagt ikke så mye av.  Æ va i dyp søvn.  Men æ har ingen minna fra Unn heller.  Æ har ingen minna før lang uti Oktober.  Æ huske ikke engang ka æ gjorde sommern før æ ble syk.  Harddisken e sletta..Det e ganske underlig…Men å ganske vanlig.

Heldigvis så e æ ikke aleina i verden!  Æ hadde både familie og nære venna lammi mæ, som har fortalt mæ ka som skjedde, alt det æ gjorde, og alle “æ har ikke filter” kommentaran æ lirte av mæ.

Som den stakkars mannlige sykepleiern som kom inn for å stelle mæ på morran.  Han va pen, å venninna mi som va lammi mæ å kjenn mæ godt skjønte ka som kunne komme.  Æ så på han med mitt barberte hode, å øya som ikke lenger så rett frem og sa” huff du ser nu bra varm ut.  Kanskje du skulle klæ av dæ litt?”  (Æ e jo glad i å flørte, det vet alle som kjenn mæ.)

Eller når det va legevisitt, og samboern min va der.  Overlegen med halen av lega og sykepleiera kom inn på rommet, og æ skulle presentere han David.  “Her e samboern min.  Vi bruk å ha oss litt innimellom” Kor i alle daga kommer det fra?

Æ trur han David va mer brydd enn legefølget.  Når man jobbe på Nevrologisk  avdeling så har man både sett og hørt det meste vil æ tru.

Æ kalte sykepleieran for psyko 1, 2 og 3.  Fordi dem va veldig opptatt av å stelle håret mitt.  I alle fall det som va igjen..  Å æ va hypersensetiv.  Så bare nån pusta for hardt på mæ gjorde det vondt.  Når dem da kom med kammen å skulle gre håret mitt, ble æ mildt sagt grinat!

Det gikk så langt, at æ forlangte å få ringe 2 sykepleiera æ kjenne på Kirkenes sykehus.  For æ visste at dem hadde kompetanse og skills til å stelle mæ.  Nå som æ ikke syns gjengen på Unn hadde:)  Venninna mi ringte, å æ fikk snakke med dem, og da va alt bra.

Når æ va på min første kontroll i Tromsø , dro æ innom intensiven og Nevrologisk avdeling for å se om det kom nån minna tilbake.

På Nevrologisk møtte æ igjen legen, sykepleieran, ergoterapauten og fysioterapautan som hadde stellt mæ i flere uker.  Rommet og avdelinga huska æ ikke, men asiktan til pleieran kunne æ erindre.  Men at æ hadde jobba lammi dem.  Å på en måte hadde æ jo det.  Bare at den hær gangen va æ pasient, og ikke ansatt.

Shunten som ble operert inn i hodet mitt gjorde jobben, og trykket i hodet ble stabilisert.  Ambulansefly ble rekvidert, og æ va klar for å sendes hjem til Kirkenes og videre rehabilitering.

Under flyreisa hjem, ble æ fryktelig pissatrengt.  Æ hadde jo kateter, men mitt skada hode skjønte ikke det.  Æ spurte pent om æ kunne få gå på do.  Å følget mitt på flyet forsøkte forsiktig å forklare mæ at det ikke va do på flyet.  Alle som har sett et ambulansefly, skjønne at det e ikke plass til sånt luksus.

Men æ skjønte det ikke!  Æ va dypt rysta over at dem ikke hadde et tørrklosett engang, og hissa mæ opp!  Æ skulle kontakte han Høie straks vi landa, for det va det mest uhørte!

Da æ seinere den dagen snakka i telefon med ei venninna, sa æ at dem hadde stoppa flyet og parkert i en hangar som hadde do.  Det va iallfall den historien som hjernen min hadde laga.  Ikke så sannsynlig, men fornuftig gjort synes æ.  Æ va i alle fall ikke pissetrengt lenger!

I jobben min som hjelpepleier og siden sykepleier, har æ møtt mange eldre som e senildement.  Æ har å lest utallige bøker og artikla som omhandle akkurat det. Å nu vet æ å kordan det føles.  Når hodet blir skada, får det kognitive følger.

Mentalt va æ ikke tilstede, og hadde ikke innsikt.  Æ skjønte ikke ka som va skjedd mæ.  Å kanskje det va like greit!

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg