Kem e æ nu?

Selvbildet mitt har rakna litt.  Eller mulig det e selvfølelsen som har fått sæ en knekk.  Æ har gått lenge å følt at æ ikke e like nyttig lengere. Som når æ va i jobb.  Æ trur det e mest derfor selvbildet har dalt.  Det faktum at æ ikke har en jobb å gå til.  I god kombinasjon med alt det som æ ikke makte lengere.

Jobben har vært en stor del av identiteten min.  Nesten hele livet.  Når æ ikke lengere kan identifisere mæ som sykepleier, ka da?  Kem e æ da?  Æ har ikke så lyst å være Sølvi den hjerneskada.  Det e ikke så mye svung over den tittelen.  Æ like bedre Sykepleier Sølvi.

Sølvi heltidsnaver e heller ikke nå æ vil være bekjent med å være.  Sølvi som ligg på sofaen mesteparten av dagen likeså. For det e jo sånn at det vi jobbe med sir mye om kem vi e.  Det e en viktig del av identiteten vårs, og det e tungt når man miste den.  Æ har leita lenge etter en ny.  Tenkt mye på det.  Kem e æ?  Korsen vil æ presantere mæ når æ møte nye menneska?

Det e nå av det første vi spør om når vi møte eller skal bli kjent med nye folk.  Ka jobbe du med?  Fordi yrke kan fortelle mye om et menneske.  Vi sette hverandre i en bås, eller ei ramme.  Åja du e lege?  Da tenke man med en gang “intelligent, god økonomi, stort nettverk, mye jobb”.  “sveiser? krativ, handyman etc”.

Det trenge jo selvsagt ikke å stemme what so ever.  Nån kan jobbe som lege å være gjeldslave, mangle venna, og være ikke så fryktelig smart.  Men vi lage oss bilda av mennesker ut fra ka dem jobbe med.  Sånn e det bare.

I fjor når æ va på Sunnås, så hadde vi gruppe samling en gang i uka.  Der vi ble delt inn i små grupper, der vi snakka og delte erfaringer.  Teama va forskjellig fra gang til gang, og det va ofte opp til oss sjøl å finne det.  På mitt første møte ble æ spurt om ka æ ville snakke om.  Det første som ramla inn va nettopp identitet.  Æ følte mæ lost.  At selvfølelsen min va så lav, æ trengte hjelp til å få løfta mæ opp igjen.

I det æ starta å sa ” æ vet ikke kem æ e lengere.  Æ har mista identiteten min, og selvbildet mitt e blitt så lavt” så kom tåran.  Det va vell første gang æ satte ord til følelsen æ hadde hatt så lenge.  Identitet og selvbilde/selvfølelsen heng i hop, dem påvirke hverandre.  Det va ikke bare æ som følte det sånn.  Vi va flere som hadde det på samme måte.  Som syntes det va tungt å stå utfor arbeidslivet/skolegang.  Som gjerne ville, men ikke makta.  Som sleit med å finne en ny utgave av sæ sjøl.

Det e jo ikke bare arbeid som definere kem man e som menneske, det e ikke det æ mene.  Men det e en viktig del.  Alle like å føle sæ nyttig.  Bruke hodet og kroppen.  Delta i samfunnet, bidra.  Se resultater av det man utføre.  Det e godt for selvbildet. Det gir gode følelsa.

I jobben med å finne mitt nye jeg, har æ måtte finne nye veia å gå for å føle mæ nyttig igjen.  Bygge opp selvbilde/selvfølelsen.  Det har ikke vært enkelt, fordi æ har så lite å gå på.  Men selv om æ ikke klare så mye, så klare æ litt.  Æ begynte å tenke på rehabilitering som jobben min.

Når æ våkne om morran å sitt med kaffekoppen å tenke på ka æ skal prøve å få ut av dagen, så tenke æ på ka æ skal jobbe med.  I dag skal æ en time på jobb.  På Evo og trene.  Klare æ å gjennomføre det, så gir det mæ stolthet og økt selvbilde i retur.  I tillegg til de helsemessige fordelene.  Æ poste ofte det at æ har vært å trent.  Fordi æ får tilbakemeldinger om at æ e flink.  Litt klapp på skuldran av kjente, fordi æ står på.  Det e en anna ting vi mennneska e glad i og som bidrar til å bygge opp selvtillita, gode tilbakemeldinger.

Treninga har blitt en del av mæ og identiteten min.  Æ får til nå.  Æ e brukanes, ikke helt unyttig.  Siden æ skrive om det på FB, i bloggen min, og snakke om det, så har æ bidratt til at andre e begynt å trene.  Andre mennesker har faktisk fått motivasjon fra mæ.  “Hvis ho Sølvi klare, så klare æ også!”.

I går va jobben min å gå på ski.  Æ klarte det også.  Det æ har lært e at det trenge ikke være de store ting som bygge opp selvbildet.  Æ trenge ikke springe på alle topp tura for å føle mæ nyttig.  Det hjelpe med en liten spasertur.  Enhver aktivitet æ klare bygge mæ opp.  Nå så simpelt som å rydde kjøkkenet til gubben kommer hjem, gjør nå med selvbildet mitt.  Æ klare.  Æ makte, æ får til.

Æ prøve å ikke tenke på alt æ ikke får til.  Det hjelpe mæ overhodet ikke.  Det bryte bare ned selvbilde og ha fokus på alt æ ikke får til lengere.  Æ har snudd tankegangen.  Har lange dialoger med mæ sjøl hver eneste dag.  Rose mæ sjøl opp i skyan for hver enkel lille ting æ får til. ” Bra jobba Sølvi, du klarte å tørke støv i dag!”  Ikke ” huff, æ skulle ha støvsuga litt også”.

Selvfølelsen min e blitt bedre det siste året. Det har tatt tid og kosta nån tårer å erkjenne at æ har forandra mæ.  Men æ trur æ e på god vei til å finne ut av den nye Sølvi.  Æ e så mye mere enn en tittel.  Æ har verdi selv om æ ikke makte å jobbe.  Æ e intelligent selv om æ har hjerneskader. Æ e et godt menneske, selv om æ ikke e feilfri.  Æ e bra nok!

Grip dagen!  Klæm fra mæ 🙂

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg