Mestring

Et begrep æ e blitt veldig godt kjent med i de hær åran etter at æ opplevde å bli alvorlig syk. Mestring av sykdom/skade.  Korsen stå i det, komme sæ gjennom og leve videre når helsa svikte?

Det e mange faktorer som spille inn på korsen man håndtere det at livet tar en anna vending enn man hadde forespeila.  Mestring knyttes ofte til det å stå mot utfordringer og kriser man oppleve. Optimisme, et positivt selvbilde, pågangsmot, tro på egne evner og ressurser, samt sosial støtte e viktig. Negativitet og grubling virke motsatt.  Kunnskap e også viktig.  Om sykdommen/skader man har, og ka man må gjøre for å få det best mulig og et godt liv til tross for utfallet.

Et godt liv e vell nåt vi alle ønsker oss e det ikke?  Å ka skal man gjøre for å få det bra når man blir ramma av sykdom?  Når man ikke klare å leve livet som man ønsker?  Når e bra, bra nok?  Æ har ei venninne som også har sine plaga.  Æ spurte ho om ho hadde det bra.  Svaret va “æ har det greit”.  Da spurte æ ho om ho e happy med å ha det greit?  E det bra nok?  Etter et par uker så snakka vi i lag igjen.  Da fortalte ho mæ at ho hadde tenkt på det vi snakka om.  At å ha det greit e ikke bra nok.  Ho hadde tatt nån grep, for at livet skulle føles bedre enn greit.

Det e opp til hver enkelt av oss å leve livet våres.  Det e ingen som kommer innom mæ å sier ” slapp av Sølvi, legg dæ bare nedpå litt så tar æ over å leve livet for dæ”.  Det e ingen som kan løse mine problemer.  Det e det kun æ som kan.  Men selvfølgelig kan æ få hjelp.  Til å finne løsninger og sette i gang tiltak sånn at æ føle at livet føles godt, selv med sykdom og skader.

Å være positiv e nå som alfa omega vil æ si.  Æ tør også å påstå at æ aldri ville kommet så langt som æ har kommet hadde det ikke vært for at æ e et positivt menneske.  Det at man ser fremgang når man klare å gå fire trappetrinn.  At man ikke tenke “æ klarte bare fire trinn”.  Det e å bryte ned dæ sjøl, isteden for å løfte dæ opp og frem.  Det blir som om du fortelle dæ sjøl hver eneste dag at du e feit.  Til slutt så blir det en sannhet.

Æ e jo ikke tynn, æ går ikke rundt og sir til mæ sjøl “jøss kor tynn du e Sølvi”  Men æ sir til mæ sjøl hver eneste dag at kroppen min e deilig.  Å det e den jo.  Det kommer selvfølgelig ann på øyet som ser, men mine øya ser en deilig kropp.  Med litt strekkmerka, med hengepuppa, og med åran nån rynker.  Kroppen min e sterk!  Æ har en positiv holdning til den, den e mer enn god nok for mæ.  Å siden æ tenke sånn, så går æ rakrygga.  Æ bære den med stolthet.  Æ mestre den.

Det finnes folk der ute som har en langt mere deilig kropp en æ har, men som ikke mestre den.  Som ikke ser det som e bra.  Som har ei negativ holdning til sæ sjøl.  Sånn e det når man skal mestre sykdom også.   Nån klare sæ bedre enn andre.  Det æ har lagt merke til e nettopp om den som blir syk e et positivt menneske eller et negativt.

Æ skyr negative mennesker.  Æ vil heller tilbringe tid med folk som får mæ glad, til å smile, som ser sola bakom skyan, enn nån som ikke ser den.  Å sånn trur æ det e for de fleste av oss.  Positive mennesker gir ut en deilig energi. Gode følelser. Det e også god karma i å være positiv.  Fordi man får gode ting i retur.

Det e ikke hver dag æ våkne opp å tenke “joda livet e amazing.  Æ klare det meste, æ e i livet og glad”.  Så positiv kjenne æ ingen som e.  Ikke trur æ at det e mulig heller.  Å være glad og positiv hver eneste dag.  Enkelte daga klare æ ikke å hente frem mine i utgangspunktet positive gena.  Det hende æ blir pessimistisk.  Æ blir gjerne pessimistisk de dagan æ ikke mestre.  Takket være fornya innsikt og visdom som e kommet etter utallige rehabiliteringsopphold, så har æ fått en del verktøy æ bruke i hverdagen for å mestre livet mitt.

Mye av det går egentlig ut på å jobbe med hodet.  Sortere tanka, bearbeide traumer og sorg.  Det e å finne de små ting man klare og være glad for det.  Som for eksempel æ gjorde i dag.  Æ dro på kafe med dattera mi.  Det e flere uker siden sist va på kafe.  Vi kosa oss en liten time i byen med kafe og windows shopping.  Normalt så e en bytur siste pri på lista over ting æ har lyst til.  Fordi det e så slitsomt.  Æ får mere energi av å ta mæ en skitur eller en time på Evo.  Æ mestre ikke butikka og masse folk så godt lengere.  Men i dag mestra æ det.  Æ har to valg.  Sørge over at æ ikke drar til byen så ofte lengere, eller være fornøyd med at æ klare det av og til.  Når æ har gode daga.

En anna ting som e avgjørende for korsen man mestre livet sitt når man blir syk, e støtten man får av dem rundt.  Både helsepersonell , pårørende og venna.  Også hær kommer positiviteten inn.  Fordi man får mere støtte hvis man klare å være positiv.  Hvis du fikk valget mellom å dra på besøk til to venna.  Den ene hilse dæ med en klem og et smil, den andre med “huff æ e så sliten i dag”.  Kem ville du dratt på besøk til?

Det e mulig å bli positiv, selv om man e “født” negativ.  Det kreve bare litt jobbing.  En ting e i alle fall sikkert, du kommer lengere med ei positiv innstilling.  Til dæ sjøl, til livet.  Det blir så mye lettere å mestre utfordringer du måtte stå over.  Å ber du om hjelp til å se sola bak skyan, så får du det.  I promise 🙂

Skal man mestre livet sitt når man e syk e ærlighet en anna viktig faktor.  Ærlighet med dæ sjøl, og til de rundt dæ.  At man tørre å kjenne på vonde såre følelsa, og snakke om det.  Det e en del av sorgprosessen, og skal man komme til fasen der man aksepterer tingenes tilstand så må man snakke og ta å føle på det vonde.  Sånn at man kan komme over i den siste fasen som e fornyelse og vekstfasen, og starte livet sitt igjen.

Æ jobbe fortsatt med akseptfasen.  Snart fire år etter æ ble ramma av hjerneblødning.  Det går ikke fort, det e ikke enkelt. Av og til føle æ at æ mestre mitt nye liv veldig godt.  Enkelte daga e æ bare lei mæ, å føle at æ ikke klare nå som helst. At livet mitt e ødelagt, at æ vil aldri bli mæ sjøl igjen. Men de dagan e blitt sjeldnere.  Heldigvis.  Samtidig har dem vært viktig for prosessen.  Til å heales og mestre livet mitt igjen.

Dagens klarafansåklokt råd e “snakk om det”.  Har du en sykdom eller ei krise i livet ditt så snakk om det!  Har du ikke nær familie eller en god venn så finn nån i helsesektoren som kan hjelpe dæ.  Jo fortere du åpne dæ å tømme verkebylla, jo fortere vil du oppleve å mestre ditt nye liv.

Nu skal æ snart spenne på skian og ta doggen på en tur.  Dagen i dag e god.  Kofferten e ferdig pakka, og æ e klar for Sunnås nån uker.  Forhåpentligvis kommer æ hjem med flere verktøy for korsen æ kan få det godt med mitt nye myself.  Og mitt liv.

Ha ei trivelig helg!  Klem fra mæ 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg