Tilbake til jobb!

 

Det første året etter utskrivelsen, hadde æ et mål.  Æ skulle tilbake på jobb!  Nå anna va ikke aktuelt.  Æ va jo ikke så skada?  Etter at æ hadde vært på mitt første rehabiliterings opphold i Alta, kunne æ jo gå noenlunde rett uten støtte av stava, og æ følte mæ i kjempeform.

I Alta hørte æ om fatique og slag for første gang.  Og ble presentert for ukeplan.  Vi gikk gjennom hverdagen min, og prøvde å lage en plan som skulle gi en balanse mellom aktivitet å hvile.

Det va ikke aktuelt med hvile!  Her skulle det trenes!  Æ e jo sykepleier.  Æ vet kor viktig trening e når man har blitt skada!  Ja trening e jo viktig uansett da.

Æ trente som æ aldri skulle gjort anna.  kl 0900 tur med doggen.  kl 11oo Evo og styrketrening.  Kl 1500 basseng.  Kl 1700 ny tur med doggen.  Æ sykla, æ gikk på ski. Æ hadde ørten appa som skulle trene hjernen.  Løse oppgava, trene konsentrasjon, og reaksjonsevnen.

Fysisk kom æ mæ veldig godt.  Mentalt ble alt bare verre.  Hodet mitt klarte ikke å henge med.  Alle inntrykkan , all trening av hodet å kroppen gjorde mæ ikke friskere, heller tvert om.

Ambulant rehabiliteringsteam fra Kirkenes sykehus fulgte mæ, og følge mæ fortsatt opp etter utskrivelsen.  Dem prøvde å undervise mæ, og geleide mæ på riktig kurs.  ” Sølvi du må hvile.  Du gjør for mye”  What?!  Æ gjør jo nesten ingenting!  I forhold til korsen æ levde før..

Før, og etter.  Før og etter at hjernen ble skada.  Når man har levd livet i 45 år, e det ikke gjort med et knips å lære en ny måte å leve på.  Æ har prøvd å feila i 3 år nu.

Det endte med et smell.  Æ gikk på en energismell så det hylte.  Æ kunne sove 20 tima i døgnet, og fortsatt ikke være utvilt.

Når æ kom til mitt andre rehabiliterings opphold i Alta va æ atter en gang i dårlig forfatning.  Å måtte starte på nytt.  Æ kom hjem i bedre form, med ny giv og nytt pågangsmot.  Å en ny ukeplan.

Å mer innsikt.  Æ skjønte langt om lenge at æ va nødt til å endre kursen.  Æ måtte beskytte mæ sjøl fra for mye intrykk.  Hjernen måtte ha hvile for å bli frisk.

Etter 2 år, forstod æ at det skulle ikke bli lett å komme tilbake til jobb.  Multitasking som æ før va en jævel på, funka ikke lenger.  Å stress..nå av det æ elska med å være sykepleier, va stresset!  Det takla æ ikke lenger.  Å korsen kunne æ komme tilbake i jobb som sykepleier, når æ glemte ka æ sa eller tenkte for 5 minutt sia?

Standard bemerkning fra kjente og ukjente når vi snakka om jobb va ” ja men det e jo så mye anna du kan jobbe med”  Jovisst. Æ stable gjerne frukt på Rema.  Det gjør æ.  Seriøst.  Men fatiquen gjør at æ ikke klare det.  Æ har jobba med det meste.  Æ har vært fjøsrøkter, servitør, bartender, barnehageassistent, butikkmedarbeider, æ har vært vasker, pleieassistent, hjelpepleier og sykepleier.  Æ har masse kompetanse innenfor mange områda.  Det e ikke viljen som e svak, det e hodet mitt som e skada.

2 år etter skaden kom sorgen.  Sorgen over at æ antageligvis ble utenfor arbeidslivet.  Æ va ikke sykepleier Sølvi lenger.  Ka nu?  Kordan lage sæ en ny identitet?  Jobben våres e en stor og viktig del av våres identitet.  Nå av det første vi spør om når vi blir kjent med folk, eller møte nån vi ikke har sett på ei stund e jo ” ka jobbe du med?” Æ va trist.  Å litt motløs.  Æ kjente sjalusi på alle mine venna som hadde en jobb å gå til.  Å  irritasjon hvis dem klaga over at dem va sliten på grunn av jobben.  Æ skulle gitt mye for å være i demmes sko.  Æ savne jobben så jævla mye.  Æ savne det sosiale, samholdet, stresset, følelsen når man kommer hjem å tenke ” i dag gjorde æ e en god jobb”, æ savne til og med arbeidshelgan.  Å lønningan!  Det e ikke akkurat fett å gå på AAP.

Etter 3 år kom æ på rehabilitering på KRESS (kognitiv rehabilitering) på Sunnås.  Æ va der i 5 uker.  Livet mitt ble nok engang gjennomgått.  Æ håpa nesten på at dem skulle si til mæ at æ va deprimert.  At det va derfor æ va så sliten.  En depresjon kan i alle fall behandles med medikamenta og terapi.  Det kan ikke fatique.  Æ fikk isteden diagnosen betydelig/alvorlig fatique.  Å anbefaling å konsentrere mæ om å lage en enda mer striks ukeplan, med en bedre balanse mellom aktivitet og hvile enn æ hadde. Roe mer ned på aktivitet. Å anbefaling om å søke uføretrygd.

Så nu e status antagelig uføretrygda..  Æ prøve å fylle dagan med nå innholdsrikt som gir mæ energi og glede.  Æ trene fortsatt flere daga i uka, men ikke så lenge, og ikke så hardt.  Æ prøve å være litt sosial innimellom.  Passe på å hvile,  og æ prøve fortsatt å finne ut av mitt nye liv.  Kem e æ?  Kor skal æ?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg