Tilpasnings dyktig!

Æ har lært en del den hær uka æ har vært på Sunnås.  Æ viste at det tar ca 2 år før man kan si om hjerneskaden e permanent, eller om skaden blir reversert helt eller delvis.  Det e og de to første årene at man merke en stor fremgang. Etter to år kan man fortsatt bli bedre, men det går veldig sakte, og e ikke fullt så merkbart.  I går diskuterte æ det med psykologen min.  Æ undra mæ siden æ merke en stor forandring bare det hær siste året.  Og det e snart fire år siden æ fikk skaden.

Forklaringen æ fikk va at æ har tilpassa mæ.  Lært å leve med hjerneskaden og de kognitive utfall som æ har.  Vi gikk igjennom en del ting som æ gjør i hverdagen for at æ skal mestre.  Det e jo en haug med små ting æ gjør for at æ ikke skal oppleve frustrasjon fordi æ glemmer, eller som æ gjør for at ting skal bli lettere å utføre.  Æ e rett og slett tilpasnings dyktig!  Å det e jo akkurat det rehabilitering handle om.  Å tilpasse sæ etter de utfall man har fått etter sykdom og skader.

Det e ikke bare æ som har tilpassa mæ, miljøet rundt mæ har og det.  Både det nære miljøet og det i periferien.  Som for eksempel at æ e blitt uføre.  Det at det ikke lengere e krav om at æ skal ut i arbeid, har hjulpet mæ på veien til å mestre.  Æ bruke ikke masse energi og tankearbeid på jobb lengere.  Det e blitt frigjort energi til at æ isteden kan bruke den på andre viktige ting.  Som å fungere i hverdagen.

Æ har å senket kravan til mæ sjøl.  Dem e mer realistisk nu.  Æ e mer bevist på ka æ kan klare, og ka æ må ha hjelp til.  Ikke minst har æ blitt god på å stoppe i tide.  Tar signalan som hodet gir mæ på alvor, sånn at æ ikke brenne opp alt kruttet, men får det fordelt ut over dagen.  Det handle egentlig om aksept.  Å akseptere at man har blitt endra og ikke klare alt det man gjorde når man va frisk.

Æ e full av håp for fremtida mi.  Tenke at æ skal få det til.  En bedre hverdag. En lettere hverdag. Æ skal være 5 uker til på Sunnås.  5 uker med kunnskap påfyll.  Hjelp til å finne løsninger på problemer. Se om æ kan få mer kapasitet ved å endre livet mitt enda mer.  E det flere ting æ kan endre på sånn at kapasiteten øke?  Eller har æ gjort alt som kan gjøres, og bare må godta at this is it.  Det hær e det æ har å gå på?

Uansett ka det nu ende på, så må æ teste mæ sjøl med jevne mellomrom.  Det e ingenting i livet som e endelig.  Utenom døden.  Til neste år på den hær tiden kan det hende at hjernen min e blitt litt flinkere.  Kanskje vil æ oppleve at støy ikke føles så plagsom lengere.  At æ tåle mer.  E blitt mer utholden.  E det en ting æ har lært etter å ha fått hjerneskade, e at hjernen e god på å tilpasse sæ.  Å at æ e jævlig tilpasnings dyktig!  Det e en god kombinasjon.

Æ e peise stolt over mæ  sjøl og min skada hjerne.  Æ e kommet langt, nu skal æ se om æ kan komme lengere!!

Lørdags klem fra Furuset 🙂

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg